Buna ziua. Am facut adineauri un chec ieftin si rapid, de post, de care sunt multumita. Am sa scriu aici reteta, poate o veti face si voi. Interesant la aceasta reteta este faptul ca nu contine niciun fel de grasime, nici macar ulei. Ingrediente 250 ml cafea, 1 pahar zahar (eu am pus 4 linguri, nu-mi place exagerat de dulce), 2 linguri miere, 1 lingurita bicarbonat de sodiu (pe care-l veti adauga nestins), un varf lingurita sare, 300 g faina, jumatate pahar nuci (taiate maricel; eu le-am si prajit putin, la cuptorul cu microunde, inainte), fructe uscate (stafide, caise, prune; eu am pus de data aceasta, cuburi de portocala si lime, confiate, le-am luat din Lidl, la 2,30 lei). Preparare Strecurati de zat cafeaua, puneti-o intr-un castron. Topiti zaharul si mierea in cafea, adaugati nucile, fructele uscate, bicarbonatul, sarea, si amestecati. Adaugati acum faina, amestecand cu telul, sa va rezulte un aluat de consistenta unei smantane mai groase.
Il puneti intr-o forma de chec nu foarte mare, in care-ati asezat foaie de copt. Introduceti tava in cuptorul preincalzit, la temperatura medie, pentru o ora. Daca vedeti ca tinde sa se arda (mie nu mi s-a intamplat, va zic si eu cum am gasit recomandarea pe blogul LaLena.ro), puneti-i folie de aluminiu deasupra, cat mai are de copt. Il taiati rece si… sper sa va placa. Checul nu este uscat, e foarte bun avand in vedere ingredientele necesare. Pe fund, mi-a iesit putin taricel. Cat ramane din chec pentru maine, il voi pastra acoperit cu folie de plastic, sa ma asigur ca nu se usuca. (Aceasta reteta va purta numele Monicai, deoarece mi-a atras atentia ca nu scrisesem numarul oualor necesare retetei de cozonac. Ii multumesc pentru interesul ei.)